HáziPatika.com

Őssejtjeink túlélnek minket

Egyes őssejtek több mint két hétig szunnyadhatnak a holttestekben, és még ilyenkor is kinyerhetők, hogy új, működőképes sejteket tenyésszenek ki belőlük - állítják francia kutatók. A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent kutatás újabb információkkal szolgál e sejtekről, amelyeket a jövőben a sérült szövetek helyreállítására lehet felhasználni.

A kutatásból kiderült: a vázizomzat őssejtjei képesek emberekben 17, egerekben pedig 16 napig túlélni a halál után. Az őssejtek megőrizték arra irányuló képességüket, hogy tökéletesen működő izomsejtekké differenciálódjanak. (Korábban 1-2 napos túlélést feltételeztek.)

Az őssejtek olyan éretlen sejtek, amelyek a szervezet specializált szöveteivé képesek továbbfejlődni. A segítségükkel végzett kezelések nagy várakozásokkal töltik el az orvostudományt, mert azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy így helyre lehet állítani a balesetben vagy betegségtől megsérült szerveket.

A francia Pasteur Intézet kutatói Fabrice Chretien vezetésével kiderítették, hogy a vázizomzat őssejtjei a mostoha körülmények átvészelése érdekében lelassítják anyagcseréjüket, és szunnyadó állapotba kerülve kevesebb energiát használnak fel. A szakértők a vérsejteket termelő csontvelőből származó őssejteket is vizsgálták, amelyek a halál után négy napig maradnak életképesek, és őrzik meg képességüket arra, hogy csontvelő-átültetést követően helyreállítsák a szövetet.Animáció: HáziPatika.com