HáziPatika.com

A méheltávolítás rosszul hat a verőerekre

Az átlagnál jobban oda kell figyelniük szív- és érrendszerük állapotára azoknak a nőknek, akiknek a méhét műtéttel eltávolították. A Colorado Egyetem Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy azoknál az ösztrogénhiányos, a menopauzán már átesett nőknél, akiknek méheltávolításuk volt, merevebbek az artériák, mint azoknál, akiknek még megvan a méhük. A szakemberek szerint ez az új megfigyelés segíthet magyarázatot találni arra, miért olyan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések száma a nők körében.


A Menopause: The Journal of the North American Menopause Society című lapban megjelent tanulmányt jegyző Kerrie Moreau kifejtette, a kutatás fő üzenete az, hogy a méheltávolítás következtében feszesebbé válhatnak az artériák, ami viszont növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ő és munkatársai 103 olyan menopauza utáni nőt kísértek figyelemmel, akik nem kaptak hormonpótlást, és kórtörténetükben nem szerepelt semmilyen kardiovaszkuláris megbetegedés, sem erre utaló kockázati tényező, például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy magas koleszterinszint.

A vizsgált személyek egy részének eltávolították a méhét, egy másik részének a méhével együtt petefészkeit is, a harmadik csoport tagjainak pedig méhük és petefészkük is megvolt. A szakemberek azt vetették össze, milyen mértékben tér el az első két, illetve a harmadik csoport tagjainak esetében a fő nyaki ütőér merevsége, és arra a felismerésre jutottak, hogy előbbieknél jóval feszesebbek voltak ezek az artériák.

Az artériát úgy kell elképzelni, mint egy léggömböt, melynek fokozatosan tágulnia kell, hiszen a szív folyamatosan pumpálja bele a vért - magyarázta Kerrie Moreau. Ha az artéria túl merev, és nem tágul megfelelő módon, akkor a szív úgy érzi, hogy nagyobb erővel kell pumpálnia a vért, ami megemelkedett vérnyomást vagy szívnagyobbodást is eredményezhet.

Arra még nem találtak magyarázatot, hogy miért okozza az artériák feszessé válását a méh eltávolítása. Vélhetőleg a hormonális változások és a megnövekedett ösztrogénszint állnak a háttérben, ám a pontos okok kiderítéséhez még további vizsgálatok szükségesek.


Animáció: HáziPatika.com