HáziPatika.com

A halolajkapszula nem véd meg az elbutulástól

Nem óv a demenciától, nem csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét a halolajkapszulák szedése - állapította meg a Cochrane Review című nyílt hozzáférésű internetes orvosi adatbázis kutatócsapata. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent elemzésükben három nagy tanulmány adatait tekintették át, amelyek összesen 3,5 ezer ember bevonásával készültek.

Azt vizsgálták, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők szedése a placebóhoz képest nyújt-e védelmet a demencia ellen. A tanulmányokban csak három és fél éven át követték nyomon a résztvevők egészségét, ezért nem zárható ki, hogy hosszabb távon kimutatható lenne a halolajkapszulák agyi védőhatása.

Nagyon sokan szedik az Omega-3 kiegészítőket, halolajkapszulákat abban a reményben, hogy azok védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen, és esetleg védő hatásúak a demenciával szemben is. Omega-3 zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmaznak egyes zsírosabb halak, például a makréla, a lazac vagy a szardínia. Ezeket hetente legalább kétszer érdemes beilleszteni étrendünkbe.