HáziPatika.com

Újra királynét koronáznak Pozsonyban

A jövő hétvégén már tizedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a Koronázási ünnepségek című rendezvénysorozatot, amellyel a magyar királyok, királynők és királynék egykoron itt zajlott koronázására emlékeznek a pozsonyiak. A koronázási ünnepségek során a magyar királyok koronázását több mint száz színész segítségével játsszák újra. Ez az egyik legközkedveltebb, évről évre nagy tömeget vonzó kulturális esemény Pozsonyban.

A több kísérőrendezvénnyel gazdagított Koronázási ünnepségek idén június 22. és 24. között, részben az eredeti helyszíneken zajlanak majd. Magát a koronázás ceremóniáját jövő vasárnap a Fő téren játsszák újra. Idén Eleonóra királyné, III. Ferdinánd harmadik feleségének "újrakoronázására" kerül sor. Az idei "koronázás" annyiban lesz más, mint az előző évadok, hogy a "király és a királyné" mellett a többi résztvevő is nagyobb szerepet kap az eddiginél. Az egyes történelmi alakokat megszemélyesítő színészeket korabeli festmények alapján megszólalásig hasonlóvá maszkírozzák az 1655-ben zajlott koronázás résztvevőihez.

A királynét Lucia Komorovská, egy fiatal konzervatóriumi hallgató személyesíti meg. Mint elmondta: bár a szerep eljátszása felkészülést igényel, úgy érzi, viszonylag könnyen azonosulni tud majd a zenét, táncot és a művészeteket kedvelő koronás fővel. A "királyné" és a koronázási menet öltözéke a korhűség megőrzése végett szintén korabeli minták alapján készül. Elkészítése több hónapig tartott, csak a királyné ruháján a gyöngydíszítések felvarrása több mint két hetet vett igénybe. Az ünnepségre készült ruhákból a szervezők a jövőre kiállítást terveznek.