HáziPatika.com

Omega '50: a legnagyobb szabadtéri koncert

Három hét múlva Dunaszerdahelyen adja legnagyobb idei szabadtéri koncertjét a megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Omega. "Mindenképpen egyedi lesz a dunaszerdahelyi koncert, már csak azért is, mert ilyen nagyszabású szabadtéri fellépést idén máshol nem tervezünk" - mondta Kóbor János, a zenekar frontembere. A 2004-es dunaszerdahelyi Omega-koncerthez képest annyi módosul, hogy ezúttal mindkét tribünön lesznek ülőhelyek, így mintegy 13 ezer nézője lehet az eseménynek.

A koncert dalainak összeválogatásánál Kóbor János szerint a tapasztalat vezérelte az Omegát: a Dunaszerdahelyen elhangzó összeállítás a tavalyi szlovákiai koncert kínálatára építkezik majd. "Tavaly volt néhány szám, amelyet hosszú idő után először játszottunk, és nagyon jól bejöttek, ezeket azóta többször előadtuk." A dunaszerdahelyi DAC stadionban nem az idei jubileumi turnén többször bemutatott Omega szimfonikus műsor lesz, hanem hagyományos rockkoncert, akárcsak valamennyi nyári szabadtéri Omega-fellépésen.

Kóbor János felidézte, hogy a zenekar 1964-ben éppen a Felvidéken adta első külföldi koncertjét. "Az akkori Csehszlovákiában, Gútán volt ez a koncert. Nemrégiben nagy örömömre megtaláltam azt a filmfelvételt, amelyet akkor készítettem, amikor egy teherautó platóján szállítottak minket a felszereléssel együtt a következő helyszínre. Tavasz volt, és ahogy haladtunk, le-letördeltünk egy-egy cseresznyefaágat és úgy ettük a platón" - emlékezett Kóbor János.

Az énekes hangsúlyozta, hogy az idei jubileumi turné nem jelenti az együttes búcsúját, ugyanakkor "a számok törvénye azt mondja, nincs örök élet, tehát majd meglátjuk. Események bizonyára lesznek, de az eddigi folyamatosság az ötvenedik év után bizonyára lazulni fog".

Az Omega idei legnagyobb szabadtéri koncertje - amelyen kiemelt vendégként Marián Varga és zenekara, a Collegium Musicum is részt vesz - június 29-én lesz Dunaszerdahelyen. A jubileumi Omega-évet október 6-án a Papp László Budapest Sportarénában zárja a csapat.