HáziPatika.com

Házasság: boldogság?

A házasságban élő emberek hosszú távon boldogabbak, mint azok, akik nem élnek házasságban - erre a megállapításra jutottak a Michigan Állami Egyetem kutatói. A Journal of Research in Personality című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy bár a házasságtól magától még nem lesz az ember boldogabb, mint szingli korában, a felnőttkor során ez az állapot mégis védelmet nyújt a boldogtalanság kialakulása ellen.

Stevie C. Y. Yap, az Egyetem Pszichológia Tanszékének kutatója és Richard Lucas több ezer részvevőt vont be kutatásba, melyben arra is keresték a választ, vajon a személyiség segít-e az embereknek abban, hogy megfelelő módon kezeljék az életük során bekövetkező legfőbb eseményeket - köztük a házasságot is. A tanulmányból az derült ki, hogy a személyiség maga nem sokat számít a fentiek tekintetében, vagyis nem befolyásolja azt, hogy valaki hogyan viszonyul az állása elvesztéséhez vagy egy gyermek érkezéséhez. Emellett azonban arra is fény derült, hogy azok a nagyjából egykorú résztvevők, akik nem házasodtak meg, az évek múltával egyre kevésbé érezték boldognak magukat, míg ugyanez a házasságban élőkre nem volt jellemző.

Yap doktor kifejtette: nem arról van szó, hogy a házasság következtében az emberek elégedettségi szintje megemelkedik, inkább arról, hogy megmarad a maga szintjén, vagyis nem csökken az idő előrehaladtával.