HáziPatika.com

Akupunktúra könnyíthet a súlyos tüdőbetegek légszomján

Enyhítheti az akupunktúra a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek terhelésre jelentkező légszomját - jelentették be kutatásuk eredményét japán tudósok. A COPD fokozatosan romló tüdőprobléma, légzési nehézségekkel jár. Általában a dohányzás és más mérgező anyagok belélegzése tehető felelőssé érte. "Az akupunktúra hatása sokrétű. Különösen figyelemreméltó ennél a betegségnél, mely igen ritkán reagál megfelelően a hagyományos terápiákra" - mondta el dr. George Lewith, a hampshire-i Southampton Egyetem munkatársa, a kutatási anyaghoz készült kísérőcikk társszerzője.

Az ősi kínai gyógymód, az akupunktúra során vékony tűket szúrnak a test bizonyos pontjaiba, hogy javítsanak az egészségi állapoton és az életminőségen. A kutatók a hagyományos terápia kiegészítéseként vizsgálták az általa elérhető eredményeket. Ha ezt a kutatást meg lehetne ismételni, az eredményeit pedig igazolnák, az akupunktúra javíthatná a COPD-s betegek közérzetét. "Az akupunktúra biztonságos, ezeknek a betegeknek ki kellene próbálniuk. További kutatások szükségesek, különösen az eljárás költséghatékonyságának vonatkozásában" - jegyezte meg dr. Lewith. A kutatás anyaga az Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg. 

Jelenleg a COPD gyógyíthatatlan. A kezelések az állapotromlás lassítására irányulnak, továbbá a kórházi tartózkodást igénylő fellángolások csökkentésére. Becslések szerint 2020-ra a harmadik legfőbb halálok lesz világszerte. A kutatócsoport Masao Suzuki vezetésével a Kyotoi és Meiji Egyetemekről 68 COPD-s beteget osztottak véletlenszerűen két csoportra. A páciensek 12 héten át részesültek hagyományos terápiában, illetve az egyik csoport akupunktúrás kezelésekben, a másik csoport tagjai pedig álterápiában, melynek során a tűk igazából nem hatoltak be a bőr alá. Az eredményjavulást hat perces gyaloglási teszttel mérték fel. Akik a valódi tűszúrásokat kapták, azoknak a légzésfunkciója jelentősen javult, a többiek ugyanúgy kifulladtak a feladattól, mint előtte. Az akupunktúrás csoport tagjai messzebbre is jutottak a megadott idő alatt. 

"Az eredményeinkből világosan látszik, hogy az akupunktúra fontos, hatásos, gyógyszermentes lehetőség a COPD kezelésében, melyet a hagyományos terápia kiegészítéseként kell alkalmazni - foglalta össze Suzuki. - Szeretnénk, ha a betegek és az orvosok is tudnának erről a lehetőségről, mely nemcsak a fájdalmakon enyhít, hanem a COPD-hez hasonló belszervi betegségeken is."

A kutatók elképzelései szerint az akupunktúra csökkenti a stresszt, javítja az erőnlétet és a mellkasi izmok mobilitását, így könnyebbé válik a légvétel. További kutatások szükségesek azonban, mert bár a tünetek csökkentek, az ok-okozati viszonyt nem tudták bizonyítani.


Animáció: HáziPatika.com