HáziPatika.com

Okoz-e rákot a fém csípőimplantátum?

Nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok, hogy a fémből készült csípőimplantátumok növelik a rák kialakulásának a kockázatát - derült ki a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett tanulmányból. A kutatásban mintegy 41 ezer olyan páciens adatait dolgozták fel, akik úgynevezett fém a fémen típusú implantátummal rendelkeznek, és további mintegy 249 ezerét, akik más típusúval.


Az angliai és walesi csípő- és térdprotézis műtétek nyilvántartásából származó adatok elemzésekor a kutatók a beültetést követő hét évre koncentráltak. Nem találtak bizonyítékot bármilyen ráktípus kialakulásának a megnövekedett kockázatára. A Bristoli és Exeteri Egyetemek szakemberei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bizonyos ráktípusok lappangási ideje hosszú, ezért mindenképpen szükség lesz a hosszú távú tanulmányozásra a biztos eredmények megszerzése, illetve az ortopédiai fémek hatásának vizsgálata céljából - olvasható a BBC internetes oldalán.

A növekvő rákkockázat azonban csak egyike a fémből készült csípőimplantátumokhoz kapcsolódó félelmeknek. Ezekben a műszerekben ugyanis a fémből készült ízületi fej fém ízületi árokba dörzsölődik, ezáltal pedig mérgező anyagok, fémionok juthatnak a véráramba, ennek következtében károsodhat az izomzat, a csontozat, és akár az idegrendszer is. A brit gyógyszer- és egészségügyi termékeket felügyelő hatóság (MHRA) februárban figyelmeztetést adott ki: a szigetországban 49 ezer páciensnél kellene évente vérvizsgálattal ellenőrizni, hogy nem kerültek-e fémanyagok a szervezetébe. Ugyanakkor hozzátette, "kicsi a valószínűsége" annak, hogy az implantátumok komplikációkat okoznak.

Animáció: HáziPatika.com