HáziPatika.com

Éveket ajándékoz a betegnek az új koszorúérballon

Megelőzi az ér visszaszűkülését az a gyógyszert kibocsátó ballon, amelyet a szívinfarktus veszélye miatt ültetnek a koszorúérbe. Az életmentő technikai újítást ismertető tanulmányt az Amerikai Szívgyógyász Kollégium Cardiovascular Interventions szakfolyóirata közölte.


Szívroham esetén a koszorúér elzáródását okozó szűkületet az érbe vezetett cső végén lévő ballon feltöltésével kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozása végett egy fémhálóból szőtt, rugalmas hengert is oda helyeznek. Ez a henger - sztent, ahogy világszerte említik angol nevén - nem engedi a veszélyeztetett érszakaszt újra beszűkülni.

Sok új sztent fémrostjainak felszínét olyan gyógyszerekkel is bevonják, amelyek megakadályozzák azon a helyen a véralvadást, a vérlemezkék összetapadását. A korábban beültetett hengerek felszínén ilyen gyógyszeres kezelés nem történt, ezért ott a véralvadás, a visszaszűkülés kockázata megmaradt.

Bruno Scheller német professzor, aki a kérdés világszerte elismert szakértője, munkatársaival sok beteget operált a koszorúérbe vezetett katéter útján az új, gyógyszerrel bevont henger behelyezésével. A kutatók 54 beteget kezeltek a gyógyszert tartalmazó ballon beültetésével, és eredményeiket 54 olyan beteg adataival hasonlították össze, akik gyógyszer nélküli ballont kaptak.

Az új, gyógyszerrel bevont ballon esetén a szövődmény lényegesen ritkább volt. "A gyógyszeres ballon óriási előnye, hogy nem kerül a veszélyeztetett érterületre egy újabb fémréteg" - magyarázták a szakemberek.


Animáció: HáziPatika.com