HáziPatika.com

Lehet valaki allergiás a vízre?

A Michigani Egyetem allergia- és immunkutatási programjának vezetője, dr. Alan Baptist pályafutása legnehezebb allergiás eseteként emlékszik arra a fiatal nőre, akit migrénszerű fejfájás kezdett gyötörni, valahányszor érintkezésbe került a vízzel, és vöröses csíkok jelentek meg a bőrén. Kiderült, hogy allergiás, mégpedig a vízre. Ezt az állapotot nevezik a szakirodalomban aquagén urticariának, melynek során a bőrön vízzel való érintkezéskor kiütések jelennek meg. A ritka allergia súlyossága változó lehet, az alig észrevehetőtől a súlyosig terjedhet.

Testünk jelentős része vízből épül fel, a sejtjeink is vízzel vannak tele, és nem tudunk víz nélkül élni. Az esetek többségében a reakció szerencsére csak akkor jelentkezik, amikor a víz a külső bőrréteggel érintkezik. Ez magyarázza azt, hogy a betegségben szenvedők képesek folyadékot inni, és sejtjeik nem mutatnak rendellenes reakciót. Síráskor azonban a saját könnyeikre is allergiásak lehetnek, sőt a verejtékük is reakciót válthat ki. Baptist doktor úgy emlékszik, a fürdés a legnehezebb kérdés. Betege nagyon rövid ideig zuhanyozott, aztán nagyon gyorsan megtörölközött, mégis jelentkezett a fejfájás. Ezért kénytelen volt csak háromnaponta egyszer zuhanyozni.


A vízallergia pontos oka nem ismeretes. Mivel a fellángolás nagy mennyiségű hisztamint szabadít fel, valószínűleg a szervezet gyulladásos válaszában részt vevő hízósejtek aktiválódnak. Aktiválódásuk módjáról azonban egyelőre nem sokat tudunk. Baptist doktor úgy véli, hogy mivel az acetilkolin idegi átvivőanyag is felszabadul, bizonyára az idegrendszer is valamilyen rendellenes módon aktiválódik.

Ezek a tényezők segítik a kezelés meghatározását. Baptist doktor többféle gyógyszert alkalmazott, köztük antihisztaminokat és antikolinerg készítményeket is. Mivel ezek nem szorították vissza a fejfájást, a depresszió ellen alkalmazott szelektív szerotonin-visszavétel gátlót is hozzáadott a kezeléshez. Ezzel végül sikerült kontrollálni a fejfájást. A beteg nem gyógyult ki ugyan az allergiájából, de legalább zuhanyozhat, amikor csak akar.

Animáció: HáziPatika.com