HáziPatika.com

Szívünk leleplezi valódi énünket

Német tudósok a szív elektromos aktivitásának mintázatait vizsgálva rájöttek, hogy a szívritmus váltakozása bizonyos személyiségjegyekhez köthető. Az érzelmileg labilis, szorongásra és depresszióra hajlamos emberek szívritmus-mintázata például élesen elkülönül azokétól, akik alapvetően pozitív beállítottságúak és vidám alaptermészetűek. A szív elektromos aktivitásából a tudósok az empatikus és beleérző képességekre is tudtak következtetni.

A szakértők szerint ezzel a módszerrel a kérdőíveknél sokkal objektívebb módon és pontosabban lehet következtetni bizonyos személyiségjegyek jelenlétére. "A depresszióra, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamos emberek szívritmusa is abszolút jellemző mintázatokat mutat, így könnyen elkülöníthető és kiszűrhető" - jelentette ki Stefan Koelsch, a berlini Freie Universität munkatársa.

A mostani kutatásban 425, 18 és 33 év közötti egyetemi hallgató vett részt. Az önkénteseknek először egy személyiségtesztet kellett kitölteniük, majd a tudósok EKG-val vizsgálták meg a szívműködésüket. A személyiségjegyek többféleképpen is hatással lehetnek a szívműködésre - akár a szív és az agy között lévő idegi kapcsolatok útján, akár hormonálisan.