HáziPatika.com

Interneten távkezelhető a fülcsengés

A bosszantó fülcsengéstől szenvedők ugyanolyan eredményesen gyógyulhatnak internetes kezeléssel, mint a csoportterápiára járók - derült ki egy új kutatásból. Német és svéd kutatók fedezték fel a lehetőséget. A fülcsengés közepes és súlyos fokozataiban szenvedő betegek többféle kezelésen vettek részt tíz héten keresztül. Az internetes alapú, illetve a csoportterápia lényegesen jobb eredményt hozott, mint a kontrollcsoporté, amelynek tagjai csak online fórumokon beszélgettek. A kutatást a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem és a svéd Linköping Egyetem munkatársai hajtották végre.

A Német Tinnitus (fülcsengés) Liga (DTL) szerint a lakosság két százaléka szenved közepes és elviselhetetlen tünetektől. Kognitív viselkedésterápiával nagyszerűen karban lehet tartani ezt az állapotot, nem mindenkinek van azonban lehetősége vagy hajlandósága pszichoterápiára járni. A kutatásból kiderült, hogy ugyanazt az eredményt lehet elérni az internetes alapú gyógymóddal is, mely arra ösztönzi a betegeket, hogy egyéni, aktív stratégiák segítségével küzdjenek meg a fülcsengéssel.

A Svédországban kifejlesztett módszert a kutatás érdekében német nyelvre is átültették, hogy más betegeken is tesztelhessék az eredményeket. A kellemetlenségek osztályozására használt skála értékei szerint a panaszok a közepesen súlyosról (40 pont) enyhére (29 pont) estek vissza azoknál, akik részt vettek az internetes kúrán.

A kognitív viselkedésterápia eredménye 44 pontról 29 pontra esett vissza. Az online beszélgetős fórumok tagjainál azonban szinte semmilyen változást nem tapasztaltak. Náluk a kezdeti 40 pont 37-re csökkent.
"Az internetes kezelés nagyon hatásos a fülcsengéssel összefüggő kellemetlenségek enyhítésében, vagy ha úgy tetszik, a tolerancia szintjének fokozásában" - összegezte dr. Maria Kleinstäuber a JGU klinikai pszichológia tanszékéről.

Ugyanakkor egy másik érdekes eredmény is született a módszer kiválasztásával kapcsolatban. A résztvevők egy nagy része eredetileg szkeptikusan viszonyult az internetes változathoz, inkább a csoportterápiát választották volna. Ennek ellenére véletlenszerűen osztották be őket az egyes kísérleti csoportokba. Mindenki legnagyobb meglepetésére a kezelés végeztével nem találtak eltérést a hatékonyságban. "Ez azt jelenti, hogy az internetes ötlet a kezdeti idegenkedés ellenére is meghozta a kívánt pozitív eredményt" - mondta dr. Kleinstäuber. Az előzetes kiértékelések arra utalnak, hogy mindkét eredményes terápia hatása megmaradt hat hónap elteltével is.


Animáció: HáziPatika.com