HáziPatika.com

Az ideges nő elsősorban megértést vár

A férfiak nehezen viselkednek empatikusan a nők negatív érzelmeivel szemben, pedig meglenne erre az igény a másik oldalról. Az Amerikai Pszichológiai Társaság legújabb kutatásából kiderült, hogy a férfiak kifejezetten fenyegetőnek érzik kapcsolatuk szempontjából a nők negatív érzelmeit. Emiatt csak a nők pozitív reakcióira kíváncsiak, pedig a hölgyeket a tanulmány szerint az is boldoggá teszi, ha a partnerük empatikusan viselkedik velük, amikor éppen idegesek vagy dühösek.

A kutatásba 156 heteroszexuális párt vontak be. Arra kérték őket, hogy meséljék el egyik frusztráló konfliktusokat a közelmúltból. A kutatók ezután néhány mondatos összefoglaló videóanyagot vágtak össze a történetekből, majd levetítették a pároknak. Ezt követően 10 percet kaptak, hogy újból megvitassák a hallottakat, és megpróbálják jobban megérteni egymás álláspontját. A kutatók ezt is videóra vették, majd bemutatták nekik. Miközben a párok a saját vitájukat nézték, a tudósok kielemezték a viselkedésüket, és elektromos jelvevő készülékkel is megfigyelték őket.

A tudósokat is meglepték az eredmények. Azok a nők voltak ugyanis elégedettebbek, akiknek partnere megértette, hogy mikor voltak idegesek és miért, és erre empatikusan is reagált. "Ez összhangban áll azzal, amit a kapcsolatokról tudunk, vagyis: az elégedetlen nők gyakran tapasztalják, hogy partnerük egy konfliktus során válaszul inkább érzelmileg kikapcsol" - állapította meg a kutatás vezetője, Shiri Cohen a Harvard Egyetemtől.