HáziPatika.com
Jót tesz az izmoknak a csokoládé
A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/services/news/?nid=40956
Az étcsokoládé egyik összetevője, az epikatenin nevű flavonoid javítja a mitokondriumok működését, ez szívbetegségben és 2-es típusú
cukorbetegségben szenvedőknél kedvezően befolyásolta az erőnléti állapotot - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársai egy kis betegszámmal dolgozó klinikai vizsgálat során. A Clinical and Translational Science oldalain közölt megfigyeléseket nagyobb elemszámmal is meg kell ismételni.
Dr. Francisco J. Villarreal és munkatársai öt, igen rossz állapotú betegen figyelték meg, hogy a vázizmokban sérült a mitokondriumok működése. A mitokondriumok a sejt belsejében lévő részecskék, melyek a sejt számára szükséges energiát adják, működésüket mind a cukorbetegség, mind a
szívelégtelenség negatívan befolyásolja, ez pedig a fizikai teljesítmény drasztikus romlását vonja maga után: már rövid távolságok megtétele is gondot okozhat.
A kutatók az öt beteg mindegyikének étcsokoládét adtak, átlagosan napi 100 mg epikatenin került be a szervezetükbe, mintegy három hónapon keresztül. Az izomból mintát vettek a terápia előtt, illetve azt követően is, és elektronmikroszkóp segítségével elemezték. A három hónapos kezelés hatására megnőtt a mitokondriumok térfogata, illetve hajlamosabbá váltak a sejten belül komplex, funkcionális struktúrák kialakítására, úgy nevezett crista-képzésre - szemben a kiindulási állapottal, melyet károsodott cristák jellemeztek.
Forrás: | Megjelent: |
---|
Medipress | 2012.03.11 00:02:00 |
Az 50plusz.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét,
ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el
a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Copyright © 2007-2022 HáziPatika.com Kft. info@50plusz.hu