HáziPatika.com

Jót tesz az izmoknak a csokoládé

Az étcsokoládé egyik összetevője, az epikatenin nevű flavonoid javítja a mitokondriumok működését, ez szívbetegségben és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél kedvezően befolyásolta az erőnléti állapotot - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársai egy kis betegszámmal dolgozó klinikai vizsgálat során. A Clinical and Translational Science oldalain közölt megfigyeléseket nagyobb elemszámmal is meg kell ismételni.

Dr. Francisco J. Villarreal és munkatársai öt, igen rossz állapotú betegen figyelték meg, hogy a vázizmokban sérült a mitokondriumok működése. A mitokondriumok a sejt belsejében lévő részecskék, melyek a sejt számára szükséges energiát adják, működésüket mind a cukorbetegség, mind a szívelégtelenség negatívan befolyásolja, ez pedig a fizikai teljesítmény drasztikus romlását vonja maga után: már rövid távolságok megtétele is gondot okozhat.

A kutatók az öt beteg mindegyikének étcsokoládét adtak, átlagosan napi 100 mg epikatenin került be a szervezetükbe, mintegy három hónapon keresztül. Az izomból mintát vettek a terápia előtt, illetve azt követően is, és elektronmikroszkóp segítségével elemezték. A három hónapos kezelés hatására megnőtt a mitokondriumok térfogata, illetve hajlamosabbá váltak a sejten belül komplex, funkcionális struktúrák kialakítására, úgy nevezett crista-képzésre - szemben a kiindulási állapottal, melyet károsodott cristák jellemeztek.