HáziPatika.com

A szívverés figyelmeztet az elbutulásra

A pitvarfibrillációnak nevezett szívverési rendellenesség jelezheti a szívbetegségre hajlamos idős embereknél a mentális hanyatlás és az önellátásra való fokozatos képtelenség kockázatát - derül ki egy frissen megjelent megjelent tanulmányból. A szakemberek két korábbi tanulmány adatait vetették össze, amelyekbe összesen 31 506 alanyt vontak be negyven ország 733 helyszínéről. Mindannyian 55 évesnél idősebbek voltak, szívbetegségben vagy diabéteszben, ezek eredményeképpen pedig egyéb szervi bajokban is szenvedtek.

A mostani tanulmány szerzői a kezdetekkor, két év múlva és később még egy találkozáskor mérték fel a betegek kognitív funkcióit mini mentális állapotvizsgálat (MMSE) segítségével. Így kívánták megállapítani, fennáll-e a hanyatlás, és fenyeget-e az elbutulás és az önállóság elvesztésének veszélye. Az MMSE olyan készségeket vizsgál, mint a figyelem, a tervezés, az olvasás vagy a felfogókészség.

"A pitvarfibrillációban nem érintettek 26 százalékánál figyeltük meg az elmeállapot romlását, az ebben szenvedőknek pedig 34 százaléknál - írta Dr. Koon Teo, az ontariói McMaster Egyetem Népegészségügyi Intézetének munkatársa. - Kutatásunk egyértelmű bizonyítékot szolgáltat a pitvarfibrilláció és a mentális hanyatlás összefüggésére, ezért fontos az érintett betegek rendszeres felülvizsgálata."