HáziPatika.com

Elég virtuálisan vizsgálni a vastagbelet

Az úgynevezett virtuális kolonoszkópia, azaz a vastagbél CT-vel történő vizsgálata, a 65 évesek és annál idősebbek számára is kiváló alternatíva lehet a hagyományos kolonoszkópiával szemben - az arizonai Mayo Klinikán készült friss tanulmány szerint.

A kolonoszkópiás vizsgálatok során a vastagbélben lévő polipot, rákot vagy egyéb rendellenességeket lehet kimutatni. A hagyományos módszerrel, amit főleg ötven év fölött alkalmaznak, egy szakképzett orvos egy kamerával ellátott, hosszú, rugalmas csövet juttat fel a végbélen át a vastagbélbe. Az eljárás előtt a betegeknek hashajtó segítségével kell kiüríteni vastagbelüket, és közvetlenül a beavatkozás előtt nyugtató segíti őket az ellazulásban.


A CT-vizsgálat előtt szintén ki kell üríteni a belet, ám a betegnek nincs szüksége nyugtatóra, és a bekamerázott csövet sem kell a bélbe juttatni. Mindössze kontrasztanyagot és levegőt fújnak a vastagbélbe, majd a páciensről röntgenfelvételek készülnek, melyeket számítógép segítségével háromdimenziós képpé állítanak össze. A hagyományos eljárással szemben a CT-vizsgálat során, ha az orvos bármilyen polipra bukkan vizsgálat közben, azt nem tudja azonnal eltávolítani, ilyenkor szükség van egy újabb, már kolonoszkópiás vizsgálatra.

Éppen emiatt érezték sokan aggályosnak a CT alkalmazását az idősebb korosztálynál, mivel a polipok előfordulása náluk gyakoribb. A Radiology című lapban megjelent tanulmány szerint azonban dr. C. Daniel Johnson és munkatársai nem találtak jelentős eltérést az 50 és 65 év közöttiek, illetve a 65 év felettiek esetében a CT-alapú kolonoszkópiás vizsgálat tekintetében. A 2600 beteg bevonásával készült tanulmányból kiderült, hogy a 6-9 mm-es, illetve az 1 cm-nél nagyobb méretű polipok is teljes pontossággal kiszűrhetők. Mivel azonban az esetek többségében a pácienseknél nem találnak polipot, nincs is szükség további beavatkozásra.

Dr. Johnson abban bízik, hogy a kevésbé kellemetlen vizsgálat révén többen eljárnak majd szűrésre. Ez azért is fontos lenne, mivel a vastagbélrák a rákok közül a második vezető halálok.


Animáció: HáziPatika.com