HáziPatika.com

Egyszerű módszer a Parkinson-kór felismerésére

Kilencvenszázalékos pontossággal mutatja ki a fejlődő Parkinson-kórt mindössze egyetlen vércseppből egy újonnan kifejlesztett teszt. A kutatás vezetője, Robert Nagale, a New Jersey Orvosi és Fogorvosi Egyetem Csontbetegség Tanszékének professzora elmondta, hogy a szervezet egy speciális fehérjét termel, amikor megjelenik benne a Parkinson-kór.

A betegség világszerte ötmillió embert érint, Magyarországon a becslések szerint mintegy 16-20 ezren szenvednek benne. A Parkinson-kór azzal jár, hogy az agy dopamint termelő, így a mozgást és a koordinációt irányító sejtjei idővel rosszul kezdenek működni. Tünetei a remegés, lelassult mozgás, a kéz, a láb és a törzs merevsége, valamint egyensúlyozási problémák. Az orvosok eddig a kórtörténet megismerésével és az idegrendszer vizsgálatával diagnosztizálták a betegséget, ám az új teszt minden eddiginél korábbi felismerést tesz lehetővé.

Robert Neagle magyarázata szerint egy agysejt elhalása leginkább egy vízzel teli lufi kipukkadásához hasonlít: a sejt tartalma bekerül a vérbe. Az új teszt ezt vizsgálja. Az eddigi eredmények igen biztatóak: Parkinson- és Alzheimer-kóros, szklerózis multiplexes, mellrákos és egészséges emberek bevonásával készült kísérletük során az eszköz a Parkinson-kóros esetek 93 százalékát ismerte fel, és egyetlen téves pozitív eredmény sem születetett.

"Nagyon izgalmas, ahogy egyre több csoport igyekszik a vérből kimutatni a betegséget" - mondta az amerikai Nemzeti Parkinson Alapítvány igazgatója, Michael Okun. Megjegyezte: kár, hogy mindössze 29 ember bevonásával végezték el a vizsgálatot, de így is reméli, hogy használható tesztet sikerült alkotni.