HáziPatika.com

Súlyzózzon, ha tart a Parkinson-kórtól

Már heti két súlyzós edzés csökkentheti a Parkinson-kóros betegek tüneteit, például a remegést, a lassúságot és az izommerevséget - állítják a Chicago Egyetem kutatói. Csak az Egyesült Államokban legalább egymillió embert érint a progresszív idegrendszeri betegség, a Parkinson-kór. A súlyzós edzések nyújtással és egyensúlyi gyakorlatokkal kombinálva javíthatják a betegek állapotát.

A kutatásba 48 beteget vontak be, átlagosan 59 évesek voltak. Arra kérték őket, hogy ezeket a főként súlyzós gyakorlatokat ismételjék hetente legalább kétszer egy órán át, két évig. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a csoport 7,3 pontos javulást mutatott. "A Parkinson-kór három meghatározó tünetében, a remegésben, az izommerevségben, és a lassúságban is javulás mutatkozott" - közölte Daniel Corcos, a kutatás vezetője. A gyakorlatokat bármilyen stádiumban elkezdhetik a betegek, sohasem késő.

Más kutatások a tajcsi hatásosságát is vizsgálták. "Olyan betegeknél, ahol főként az egyensúlyi problémák jelennek meg, túlnyomó részben a tajcsi lehet a jó módszer. Azoknál, akiknél azonban az izommerevség okoz főként problémát, a súlyzós edzés hatásosabb lehet" - vélekedik Daniel Corcos.

A feladatok javíthatnak a betegek általános mobilitásán, és könnyen elvégezhetők. Fontos azonban, hogy minden esetben konzultáljanak a betegek kezelőorvosukkal, mielőtt belekezdenének.