HáziPatika.com

Rossz előjel a lassú járás és a gyenge kézfogás

A járássebesség és a szorítóerő mérése igen egyszerű és gyors módja lehet az egészségi állapot megállapításának idősebb pácienseknél. A járási sebesség alapján megjósolható, hogy mekkora eséllyel alakul ki valakinél a későbbiekben demencia, a kézszorítás ereje pedig a szélütés valószínűségét jelezheti előre - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A legfrissebb tanulmányban 2410, átlagosan 62 éves ember agyát szkennelték, járási sebességét és kezének szorítóerejét mérték a Bostoni Orvosi Központ kutatói Erica Camargo vezetésével. A követés 11 éve alatt 34 embernél alakult ki demencia, és 79 ember esett át szélütésen. A kutatók úgy találták, hogy akik lassabban jártak, azoknál nagyobb volt a kockázata a demencia kialakulásának, akiknek a kézszorítása gyengébb volt, azoknál pedig nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy szélütést kapjanak.

A lassú járás és a gyengébb egészségi állapot között már korábbi tanulmányok is jeleztek összefüggést. 2009-ben ismertetett eredmények szerint a legkisebb (férfiaknál 5,5 kilométer/óra, nőknél 4,8 kilométer/óra alatti) sebességgel haladó embereknél a halálozási arány 44 százalékkal magasabbnak bizonyult, mint a többieknél. A szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás pedig csaknem háromszor gyakoribb volt a leglassabb harmadnál, mint a gyorsabbaknál. Az öt éven át tartó követéses vizsgálatban három francia városban összesen 3200 idős, 65 és 85 év közötti férfi és nő vett részt.

Egy 2011-ben közzétett másik tanulmány szerint a 6-tól 21 éven át tartó követési időtartam alatt a kezdetben gyorsabban járók tovább éltek. Az összefüggést érvényesnek találták a nőkre és a férfiakra is, valamint minden vizsgált korosztályra, de különösen erőteljes volt a 75 év fölöttiek körében.