HáziPatika.com

A szex csiszolja az elmét

Aki szeretné megőrizni fürge észjárását idős korában is, jól teszi, ha minél tovább él aktívan nemi életet. Azok az élénk nyugdíjasok, akik hetvenéves koruk után is élnek szexuális életet, társaiknál ritkábban szenvednek zavartságtól és feledékenységtől - az észak-németországi Rostock Egyetem kutatói szerint.

Az egyetem professzorai, Peter Kropp és dr. Britta Muller 170 emberrel készítettek interjút, akik életkora 63 és 75 év között volt. Arra voltak kíváncsiak, mennyire élik aktívan a mindennapjaikat, és részük van-e még élvezetes nemi életben. Emellett neuropszichológiai tesztnek is alávetették őket, ennek során a memóriát és a figyelmet vizsgálták. Azt találták, hogy közvetlen összefüggés van a szexuális élet minősége és a fiatalos elme között. "Az eredmények egyértelműen bebizonyítják, hogy az időskori aktivitás, beleértve a nemi életet is, segít az elme frissen tartásában" - mondta el Peter Kropp.

A megkérdezett 63 évesek 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a szexuális életével, ez az arány 75 éves korra 70 százalékra nőtt. Ez főleg azért érdekes, mert egy átlagos húszéves úgy gondolja, az ötvenévesek már nem is szeretkeznek. A negyvenévesek hetven-, míg az ötvenévesek nyolcvanéves korra becsülik azt az időpontot, amikor fel fognak hagyni a szexszel. A mostani eredmények szerint azonban időskorban nemcsak hogy lehetséges a szex, hanem segít is a minőségi élet fenntartásában. Annak sem kell azonban aggódnia, akinek fizikai okból nem megy többé a szeretkezés. A kutatók szerint a kézfogás, az ölelés és az intimitás fenntartása hasonló eredményeket hozhat.