HáziPatika.com

50 felett is biztonságos szülni?

Az Egyesült Államokban a szülő nők átlagéletkora az elmúlt húsz év során drasztikusan megemelkedett. Vannak, akik a hatvanas éveikig várnak a gyerekvállalással.A fiatalabb nők által adományozott petesejtek méhen kívüli megtermékenyítésével és az embriók beültetésével már lehetőség van a menopauzán átesett nők teherbe esésére és szülésére.

Egy új amerikai tanulmány 101 ötvenéves, vagy idősebb asszony terhességét követte nyomon, akikbe mind fiatalabb donortól kapott petesejteket ültettek. Az ötven évnél idősebb kismamáknál szinte semmivel nem volt több a rizikófaktor, mint a fiatalabb szülő nők esetében. "Az ötven feletti terhes nőkkel nincs semmi probléma. Ha a terhesség ideje alatt rendszeresen járnak szűrésre és orvosi ellenőrzésre, akkor szinte semmivel sem kockázatosabb a szülés" - mondta Dr. Mark Sauer, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának reproduktív endokrinológiai és meddőségi részlegének vezetője, a tanulmány szerzője

Az ötvenes éveikben szülő nők esetében ugyanakkora volt például a terhességi cukorbetegség vagy a koraszülés gyakorisága, mint a 42 év alatti szülő nők körében, akik szintén donortól kapott petesejt beültetése útján estek teherbe. Az idősebb nők között valamivel ugyan magasabb volt a magas vérnyomás aránya, de a különbség csak árnyalatnyi volt.

Mark Sauer szerint általánosságban véve maga a terhesség, a magzat kihordása sokkal könnyebb feladat egy idősebb női szervezet számára, mint a petesejt termelése, a méh és a petefészkek ugyanis teljesen eltérő szervek. Mikroszkóp alatt vizsgálva a méh szerkezete alig változik a korral, tehát megfelelő hormonkezelés hatására egy idősebb nő méhe alkalmassá tehető egy növekvő magzat kihordására.