HáziPatika.com

A rostos étel sem óv meg, sőt

Aki rostban gazdagon táplálkozik, nem feltétlenül veszi elejét a divertikulózis (vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kitüremkedése) kialakulásának. Az alacsony rosttartalmú ételekkel azonban mindez lehetséges egy új kutatás szerint, mely ellentmond a több évtizedes orvosi gyakorlatnak.

Az Észak-Karolina Egyetem orvosi karának kutatói több mint 2100 beteg adatait elemezték a 30-80 éves korosztályból. Mindegyikükön vastagbéltükrözést hajtottak végre járóbeteg-ellátás keretében 1998 és 2010 között. Kikérdezték őket étrendjükről, bélmozgásaikról és a testmozgás mennyiségéről. Azoknak, akik a legkevesebb rostot vitték be, 30 százalékkal csökkent a kockázatuk a betegségre a legtöbb rostot fogyasztókhoz képest. Az is kiderült, hogy a székrekedés sem kockázati tényező, a gyakori bélmozgás azonban igen. Akik egy héten tizenötnél több bélmozgásos esetről számoltak be, csaknem 70 százalékkal esélyesebbek voltak a betegségre.

Habár a kutatás felfedte a rostfogyasztás, a bélmozgások és a divertikulózis kockázatának összefüggését, nem bizonyította annak ok-okozati voltát. A testmozgás, a zsíros vagy vörös húsok és a betegség között nem mutatkozott kapcsolat. "Bár még korai lenne változtatásokra biztatni a betegeket, az eredmények izgalmasak a kutatók számára" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Anne Peery.

A divertikulózis a 60 év feletti amerikai lakosság mintegy harmadát érinti. Legtöbb esetben tünetmentes, de olyan komplikációkhoz is vezethet, mint például: vérzés, fertőzések, a bélfal átfúródása, sőt akár halált is okozhat.