HáziPatika.com

A prosztatarák jól kezelhető protonsugárral

A bevett röntgenes besugárzás helyett szélesebb körben protonsugárral is gyógyítani lehetne amerikai tudósok szerint a férfiaknál leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedést, a prosztatarákot. Az American Society for Radiaton Oncology című tudományos folyóiratban megjelent, két vizsgálatról szóló tanulmányból kiderül, hogy a protonsugárral történő kezelés ugyanolyan sikeres, viszont lényegesen kevesebb mellékhatással jár.

Sugárkezelésre alkalmas protonokat egy évtizede használnak a gyógyításban. A pozitív töltésű proton egyetlen, elektronjától megfosztott hidrogén atom. A gyógykezelésre alkalmas protonsugarakat ciklotronban állítják elő, ezért egyelőre nem sok gyógyintézetben alkalmazzák. Pedig a protonsugár sokkal alkalmasabb a gyógykezelésre mint a Röntgen-besugárzás, mert igen pontosan irányítható, és a célba vett daganatra a lehető legnagyobb sugáradag juthat anélkül, hogy a környezetében lévő egészséges szövetek károsodnának.

Floridában Nancy Mendenhall és munkatársai kezeltek 211, különböző súlyosságú prosztatarákban szenvedő beteget protonsugárzással. Két évvel a kezelés után számoltak be a betegek állapotáról. Az eredmények meggyőzők voltak, a daganat eltűnt, ugyanakkor a besugárzás nem károsította a környező szöveteket, például a bélrendszert. A rosszindulatú daganatra zúdítható nagyobb sugáradag pedig lényegesen csökkenti a beavatkozás után a rákos szövetelfajulás kiújulását.

A másik tanulmányban 203 férfit kezeltek, ők vagy radioaktív anyag beültetésével kaptak sugárkezelést, vagy protonbesugárzásban részesültek. Az ellenőrző vizsgálatok során az eredmény mindkét kezelési mód alkalmazása után azonos lett. A szakértők kiemelték, hogy a protonsugárzással végzett prosztatarák-kezelés vértelen, fájdalom nélküli és gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes eljárás.

Azt is hangsúlyozzák, hogy nincs szükség utókezelésre, a kezelés járóbeteg-rendelésen végezhető, a beteget nem kell tehát fölvenni a kórházba. A protonsugárzás a betegek és az orvosok szerint is "kés nélküli műtét", ezért az új eredmények ismeretében a prosztatarákban szenvedők szívesebben választják ezt a gyógymódot, mint az operációt vagy a röntgenes besugárzást.Animáció: HáziPatika.com