HáziPatika.com
Hasnyálmirigyrák-veszély
A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/services/news/?nid=39935
Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok (például a szalonna és a szalámik) fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között. Napi 50 grammal, nagyjából egy virslivel több feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 19 százalékkal emelheti egy embernél a betegség megjelenésének valószínűségét, noha a
hasnyálmirigyrák előfordulási aránya így is alacsony.
Korábban összefüggésbe hozták már a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását a bélrákok gyakoriságának növekedésével is, ezért Nagy-Britanniában például az új ajánlások szerint nem javasolják, hogy ezekből naponta hét dekánál többet egyen egy felnőtt.
A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 11 klinikai próba adatait elemezték, amelyekbe összesen 6643 hasnyálmirigyrákban szenvedő pácienst vontak be. Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa csoportjával úgy találta, hogy az étrendben napi 50 grammal több feldolgozott hús 19 százalékkal, 100 grammal több pedig 38 százalékkal növelte meg a hasnyálmirigyrák kockázatát. Mivel ennek a ráktípusnak nagyon rossz a túlélési aránya, Larsson szerint különösen fontos megérteni, milyen tényezők növelhetik kockázatát.
Forrás: | Megjelent: |
---|
MTI | 2012.01.20 00:02:00 |
Az 50plusz.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét,
ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el
a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Copyright © 2007-2021 HáziPatika.com Kft. info@50plusz.hu