HáziPatika.com

Énekel, beszél, számolja a pulzusát!

Akár maratoni futásról, akár az öregedéssel járó betegségek megelőzéséről van szó, erőfeszítéseinket csak akkor koronázhatja siker, ha közben odafigyelünk a megfelelő pulzusszámra.Az Amerikai Sportorvosi Kollégium szakértői szerint az edzés optimalizálásához lényeges a megfelelő pulzusszámtartomány ismerete és betartása. Dr. Adrian Hutber úgy véli, a testedzést végzőknek legalább mérsékelt szintű testedzést kell elérniük ahhoz, hogy élvezhessék a mozgás előnyeit.

A cél annak a stádiumnak az elérése, ahol elég jó az állóképességünk ahhoz, hogy a célzott pulzustartományon belül edzhessünk. A célzott pulzustartomány a maximális pulzusszámon alapul. Úgy lehet kiszámítani, hogy 220-ból kivonjuk az életkorunkat. Ez nem pontos, de nem is kell annak lennie, elég az, hogy kiváló indikátor. Mérséklet intenzitású testmozgás végzésekor a célzott pulzustartomány a maximális pulzusszám 50-70 százaléka legyen. Élénk edzéskor a cél a maximális pulzusszám 70-85 százaléka.

Dr. Hutber szerint a pulzusszámmal bárki könnyen követheti a testmozgás intenzitásának mértékét. Szívmonitor nélkül azonban nehéz biztosan megállapítani, hogy a megfelelő pulzustartományban edzünk-e. A legtöbb modern fitneszgép szerencsére fel van szerelve a megfelelő mérőeszközökkel, amelyek életkorunk betáplálása után kiszámítják a szükséges céltartományt. A szakértők is ezt ajánlják.

A pulzusszámot úgy lehet a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy 15 másodpercig számoljuk a szívverésünket, majd a kapott értéket néggyel megszorozzuk. Ennél is egyszerűbb azonban az éneklés-beszélgetés teszt. Hutber szerint ha valaki edzés közben még tud beszélgetni, de énekelni már nem tudna, ez mérsékelt intenzitású mozgás. Ha már beszélgetni sem tud, elérte a nehéz testmozgás szintjét.