HáziPatika.com

Altatásban kevésbé kényelmetlen a béltükrözés

Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik - állapították meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatói. A sokszor elkerülhetetlen, ám igen kellemetlen beavatkozás során a végbélen keresztül mintegy másfél méter hosszú műszercsövet vezetnek be, melynek tükörrendszere lehetővé teszi a bél nyálkahártyájának vizsgálatát, felvételek készítését a gyanús területekről. A vizsgálatot gondos előkészítés után végzik el, a páciens legtöbbször nyugtatót kap, mielőtt a vizsgálóasztalra feküdne. Mivel a beavatkozás kellemetlen, sokszor a páciensek nem adják beleegyezésüket az elvégzésére, akár még panaszaikat is letagadják, hogy elkerüljék.

Szegő Eszter, Iványi Zsolt, László András és Gál János 60, felnőtt beteg béltükrözését végezte úgy, hogy a vizsgált személyek választhattak: altatásban kérik a tükrözést, vagy a szokásos módon, nyugtató, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel enyhítve a kellemetlenségeket. Mindegyik személy vizsgálatát ugyanaz a nagy gyakorlattal rendelkező szakorvos végezte. A béltükrözés befejezése után a munkacsoport megkérte mind a vizsgáltakat, mind a vizsgálatot végző doktort, hogy osztályozzák a diagnosztikus beavatkozást. A betegek egyes osztályzatot adtak, ha a beavatkozás kínzó, fájdalmas volt, és tízest, ha semmilyen kellemetlenséget nem tapasztaltak. A vizsgáló egyessel minősítette a könnyű feladatot, és ötöst adott, ha a vizsgálat elvégzése nehéz volt. A tanulmányban azt is mérték, hogy az altatásban lebonyolított beavatkozás mennyi időt vett igénybe a nem altatott betegek vizsgálatához képest.

Kiderült, hogy a két csoport tagjai gyakorlatilag azonos ideig foglalták le a vizsgálati helyiséget. Az altatásban végzett béltükrözés viszont mind a betegek, mind a kezelőorvos számára lényegesen kényelmesebb és jobb volt, mint a hagyományos módon végzett beavatkozás.