HáziPatika.com

A templomba járás csökkenti a vérnyomást?

Egyértelmű összefüggés tapasztalható a templomban töltött idő mennyisége és az alacsonyabb vérnyomás között a Norvég Tudomány- és Műszaki Egyetem kutatói szerint. "Minden egyéb tényező figyelembe vételével is úgy tapasztaltuk, hogy minél több időt tölt el valaki a templomban, annál alacsonyabb a vérnyomása" - mondta el Torgeir Sorensen, a Sykehuset Innlandet nevű kórház Teológiai és Valláspszichológiai Iskolájának PhD-hallgatója.

"Amerikai szakemberek korábban ugyanerre a megállapításra jutottak, ám a két ország közti kulturális és vallási különbségek miatt nem lehettünk biztosak abban, hogy Norvégiában is ugyanez a helyzet" - indokolta kutatásukat. A kutatás résztvevőinek 90 százaléka volt hivatalosan a norvég államegyház tagja, de csak négy százalék vallotta magát rendszeres templomjárónak. Az Egyesült Államok vallási palettája jóval szélesebb, a heti rendszerességgel istentiszteleten résztvevők aránya pedig negyven százalék körüli. Éppen ezért lepte meg a tudósokat is az eredmények hasonlósága.

"Kutatásunk nem terjedt ki annak vizsgálatára, hogy a vallásgyakorlás befolyásolja-e az egészségi állapotot vagy fordítva" - szögezte le a tanulmány egyik szerzője, Jostein Holmen, az egyetem Gyógyszerészeti Karának professzora. Csupán annyit lehetett megállapítani, hogy aki aktívan vallásos, az egészségesebb az átlagnál. Mivel azonban a résztvevők között kevés zsidó és iszlám hitű ember volt található, nem állapítható meg, hogy ezekben a közösségekben is megfigyelhető-e hasonló összefüggés.

Ez a kutatás része a HUNT nevű sorozatnak, amely korábban többek között azt vizsgálta, milyen hatással van az egészségre a humorérzék vagy a kulturális érdeklődés. Összesen nagyjából 120 ezer ember adatait dolgozták fel, az egyéni és a családi jellemzők együttes kezelésével.