HáziPatika.com

Nem növeli meg az izomerőt a hosszú séta

Egy új tanulmány megállapította, hogy a naponta legalább tízezer lépést sétáló nők izomereje és teljesítőképessége nem volt magasabb azoknál a nőknél, akik csak kevesebb, mint 7500 lépést sétáltak naponta.

Ezzel szemben a kutatók megállapítása szerint az extra séta növeli a kitartást, és csökkenti a testsúlyt, továbbá a testzsír arányát. "A kutatók megfigyelték, hogy a hosszú séták pozitív hatással vannak a testösszetételre és általában a fittségre, miközben közismert tény, hogy a sétától senki nem tud hatalmas izomkötegeket növeszteni" - mondta dr. Catrine Tudor-Locke, a Pennington Biomedikális Kutatóközpont professzora, aki közvetlenül nem vett részt a tanulmányban.

A Dr. Mylene Aubertin-Leheudre, a montreali Quebec Egyetem professzora által vezetett tanulmány során a kutatók összesen ötvenhét, 50 és 70 év közötti nő egészségügyi sétálási szokásait figyelték meg és hasonlították össze. A vizsgált nők egy héten keresztül lépésszámlálót használtak, melynek segítségével az összes, három percnél hosszabb időtartamú séta rögzítésre került.

A vizsgálatban résztvevő nőket három, közel egyenlő létszámú csoportra osztották aktivitásuk alapján: az alacsony aktivitású résztvevők naponta 7500 lépésnél kevesebbet sétáltak, a közepes aktivitásúak körében 7500 és 10 000 megtett lépést regisztráltak, míg a magas aktivitású csoport tagjai tízezernél is több lépést tettek meg mindennap.

A kutatók megmérték a résztvevők testsúlyát, testzsírszázalékát, izomtömegét és izomerejét, ezen kívül felmérték a nők egyensúlyozási és egyéb funkcionális képességeit. A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a legtöbbet sétáló alanyok esetében volt a legkisebb testsúly és legalacsonyabb testzsírszázalék, melyek nagyon fontos faktorok a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése szempontjából, hangsúlyozta Dr. Aubertin-Leheudre. 

A legaktívabb csoport testtömeg-indexe (BMI) átlagosan 25 volt, ami teljesen normálisnak mondható, míg a két kevésbé aktív csoport tagjainak többsége túlsúlyosnak számított a testtömeg-indexük alapján. Ezzel szemben az izomerőben és az izomtömeg százalékában nem volt kimutatható eltérés a három csoport tagjai között, összegezte a kutatás eredményeit Aubertin-Leheudre professzor.