HáziPatika.com

Páramentes szemüveggel könnyebb lenne az élet

A szemüvegesek jól ismert bosszúsága, mikor főzés közben a forró gőz miatt vagy egy téli napon a kinti hidegből fűtött helyiségbe lépve bepárásodik a szemüvegük. Úgy tűnik, egy új találmány révén hamarosan elfelejthetik ezt. Az optifog elnevezésű lencsét az Essilor nevű francia cég tervezte meg, és legnagyobb hasznát bizonyára a szakácsok, a futók, a biciklisták, illetve azok az orvosok fogják venni, akik rendszeresen maszkot viselnek.

A különleges lencsék egyik oldalát a szakemberek egy olyan speciális anyaggal vonták be, amely nagyon intenzív módon vonzza magához a vizet, így amikor lecsapódik rajta a pára, akkor nem elhomályosítja, hanem átlátszó bevonattá válik rajta, és így a lencsék tiszták maradnak.

A különleges lencsék egyesével, bifokális kivitelben és napszemüveg változatban is kaphatóak lesznek, és ahhoz, hogy a felületük hosszú távon is megtartsa párataszító hatását, hetente egyszer egy speciális szerrel kell lefújni őket. Maga a lencse 80 000 forint körüli összegért lesz hozzáférhető, a kezelő spray-t pedig körülbelül 2000 forintért lehet majd kapni.

A cég felméréséből kiderült, hogy a szemüveget viselők 78 százalékának okoz komoly bosszússágot a bepárásodó lencse, legtöbben főzés és sportolás közben szembesülnek a jelenséggel. Eddig egyetlen párataszító megoldás sem bizonyult elég hatékonynak. Az új találmánnyal azonban a tesztközönség nyolcvan százaléka elégedett volt, várhatóan kelendő lesz tehát borsos ára ellenére is.