HáziPatika.com

Súlyosbodik az antibiotikumválság

Az orvostudomány alappillérét jelentik a heveny fertőzés leküzdésére adott antibiotikumok, csakhogy ez az alappillér könnyen összeomolhat, amennyiben a gyógyszercégek nem fejlesztenek új szereket, illetve a meglévőkből komoly profitot nyernek például krónikus megbetegedések, és életmóddal kapcsolatba hozható kórok esetén. Világméretű egészségügyi problémát jelent a több szerrel szemben is rezisztens törzsek elterjedése, amit tovább súlyosbít az új antibiotikumok elégtelen fejlesztése.

Laura Piddock (Birminghami Egyetem), a Brit Antimikrobiális Kemoterápiás Társaság elnöke a Lancet Infectious Diseases múlt heti számában arról értekezik, hogy a gyógyszeripar gyakorlatilag lábon lövi magát, amennyiben szűklátókörűségében továbbra is csupán a legnagyobb hasznot hajtó szerekre koncentrál. Számos krónikus betegség (például daganatos, vagy gyulladásos betegség) szövődménye lehet a súlyos fertőzés, emiatt ezt a területet sem kellene feladni.

Jelenleg az érdeklődés az egyre újabb, szelektív támadáspontú szerek felé fordul. De Laura Piddock professzor arra világít rá, hogy a daganatos betegeket sokszor az antibiotikumok tartják életben. További súlyosbító tényező, hogy 65 éves kor felett az immunrendszer meggyengül, ez növeli az orvosi beavatkozás igényét, és gyakran hosszútávú antibiotikumos kezeléshez vezet. Sajnos e kritikátlan alkalmazás azután a rezisztens törzsek arányának növekedését okozza.

Sajnos új típusú antibiotikumok fejlesztése jóval nehezebb, mint az korábban volt. A penicillint például a laboratóriumában tenyésző penészből vonta ki Alexander Flemming, de a sztreptomicin is penészből ered. A természetes forrást mára kimerítettük, újabb szerek fejlesztéséhez új módszerek kellenek.

A másik probléma, hogy a gyógyszercégek mostanában nem szívesen áldoznak erre az iparágra, mivel a várható bevétel nem mérhető össze például a cukorbetegség vagy a szívbetegség kezelésében alkalmazott gyógyszerekével - ezek kezelése élethosszig tart, szemben az antibiotikumos kezeléssel, melyet csupán rövid ideig, kúraszerűen alkalmaznak. Az is csökkenti a jövedelmezőséget, hogy a harmadik világ országaiban, ahol a legnagyobb problémát jelentik a fertőző betegségek, az emberek annyira szegények, hogy gyógyszereikért sem tudnak fizetni. Ugyanakkor a viszonylag újabb szereket gyakran csak igen szigorú kritériumok mellett alkalmazzák, hogy ne terjedjenek el a rezisztens organizmusok - ez a gyakorlat szintén az anyagi megtérülés ellen hat.

Ennek eredményeként a kórházi rezisztens törzsek megjelenése egyre nagyobb problémát jelent, mint ahogy az immunhiányos betegek kezelése is. A profitorientált megközelítés sikeres lehet a krónikus betegségek esetén, de antibiotikumok esetén nem működik a modell.