HáziPatika.com

Mikroorganizmus-támadás Altamirában

A franciaországi Lascaux-hoz hasonlóan mikroorganizmusok fenyegetik a spanyolországi Altamira barlang festményeit is. A kutatók azt szeretnék, ha a barlangot egyelőre nem nyitnák meg újra. Az ősembertől származó világhírű falfestményeket rejtő barlangot a mikroorganizmusok jelentette veszély miatt 2002-ben elzárták a nagyközönség elől. Októberben a Science című tudományos folyóiratban a Legfelsőbb Tudományos Kutatási Tanács (CSIC) kutatói aggodalmukat fejezték ki esetleges újranyitása miatt.

Miután már két ízben is bezárták restaurálás céljából, az újranyitás kérdését ismét felvetette az Altamirai Nemzeti Múzeum vezetősége és Kantábria autonóm körzet regionális kormánya, azzal a nem rejtett szándékkal, hogy élénkítsék a helyi idegenforgalmat. A végleges döntés a spanyol idegenforgalmi minisztériumot, a barlang tulajdonosát illeti meg, jogállását tekintve az altamirai barlang ugyanis kivételt képez a spanyolországi festett barlangok között, a többit a helyi autonóm közösségek kezelik.

A statikailag instabil karsztvidéken található barlangot 1930 és 1960 között megerősítették, amivel egyúttal meg is változtatták a környezetét (hőmérséklet, nedvesség, szellőzés). Ehhez járult még a korlátlan számú látogató, ez sodorta veszélybe a 14 500 éves pártatlan okker és fekete festményeket. Megóvásuk érdekében bezárták a barlangot a nagyközönség előtt, és létrehozták az Altamirai Nemzeti Múzeumot és kutatóközpontját. Kutatásokat folytattak, hogy megtalálják a festményeket stabil paramétereken tartó ökoszisztéma egyensúlyát, megőrizve a természetes szellőzést - mondta el José Antonio Lasheras, a múzeum igazgatója.

1982-ben újra megnyitották a barlangot, de a festményeken baktériumok, zöld és fehér foltok jelentek meg, így húsz évvel később ismét a barlang bezárására kényszerültek. A kíváncsiak kénytelenek beérni a közelben létrehozott "barlangmásolattal". Az évi több mint 250 ezer látogatóval az Altamirai Nemzeti Múzeum a térség legfontosabb kulturális idegenforgalmi bevétele - mutatott rá José Antonio Lasheras a Le Monde Science et Techno című hétvégi mellékletében. Emiatt is marad napirenden az esetleges újranyitás kérdése, de az, ha sor kerül is rá, valószínűleg nem lesz teljes.