HáziPatika.com

Illatok színe, hangok látványa

A szinesztézia az egyik legfurcsább ismert mentális jelenség: lényegében azt az emberi tulajdonságot rejti magában, amikor valakiben az egyik érzékszerv által keltett benyomás aktivál egy másik érzetet, azaz az illető például "látja"a hangokat, vagy "hallja" a színeket, netán "érzi"azok illatát. Van, aki ezzel a képességgel születik, más egy stroke után tapasztalja meg a jelenséget, megint mások pszichedelikus szerek, például LSD hatása alatt élik meg. A leggyakoribb eset, hogy valaki bizonyos színekhez betűket vagy számokat társít, sőt gyakran színesnek lát egy szöveget, miközben azt egyszerű feketével írták.

A szinesztézia jelensége hétszer gyakrabban fordul elő művészeknél, mint hétköznapi embereknél. Az utóbbi két évtizedben számos kutató tanulmányozta. A Kalifornia Egyetem két kutatója nemrég azt a nézetet fogalmazta meg, miszerint ez a sajátságos képesség lényegében azért fejlődött ki, hogy segítsen az embereknek a nagy ötletek megszületésében.

David Brang és V. S. Ramachandran álláspontja szerint a szinesztézia esetében az agy különféle érzetekért felelős területei között kialakult kölcsönös aktivitás áll a háttérben. Úgy gondolják, ha az általában egymástól elkülönülő agyterületek közt kommunikáció jön létre, az lehetővé teszi az ember számára, hogy szokatlan, nagyszerű ötletekkel rukkoljon elő.