HáziPatika.com

Prosztatarák és fogamzásgátló tabletta?

Lehetséges kapcsolatot találtak a fogamzásgátló tabletta és a prosztatarák között a Toronto Egyetem kutatói. Hangsúlyozták: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy egyik a másikból következik, az is elképzelhető, hogy véletlen kapcsolatra bukkantak. Azt feltételezik, hogy mivel a fogamzásgátlót szedők vizeletével távozott ösztrogén és melléktermékei megmérgezhették a táplálkozási láncot, illetve az ivóvizet. Az ösztrogén hormon elősegíti bizonyos típusú rákok kialakulását - emlékeztetett a cikket ismertető BBC honlapja.


A kanadai kutatók országok és kontinensek 2007-es adatait elemezték. A jelentés szerint fontos kapcsolatot találtak a lakosság egészét tekintve a fogamzásgátló tabletta használata és az új prosztatarákos esetek, illetve elhalálozások száma között. Ezt legerősebben Európában tudták kimutatni. David Margel és Neil Fleshner, a Toronto Egyetem tudósai szerint további kutatásokkal kell kideríteni, hogy mennyire helytálló az elmélet. Egyúttal javasolták, hogy vonják megfigyelés alá a fogamzásgátló tabletták melléktermékeinek környezeti szintjét.

Kate Holmes, a The Prostate Cancer Charity szakértője szerint a tanulmány érdekes kérdéseket vetett fel az említett vegyületek környezeti szintjével kapcsolatban, de annak megértésében továbbra sem nyújtott támpontot, hogy mi vezet a prosztatarák kialakulásához. Jessica Harris, a rákkutatást támogató brit Cancer Research UK illetékese szerint a kanadaiak által használt vizsgálati módszerrel képtelenség kimutatni a két dolog közötti ok-okozati kapcsolatot. "Nagyon nehéz azonosítani, hogy milyen faktorok vannak hatással a prosztatarák kockázatának növekedésére" - mondta.

Animáció: HáziPatika.com