HáziPatika.com

Világhíres operák: új könyvsorozat

Nagy sikerű, Világhíres zeneszerzők sorozata után újabb klasszikus zenei szériát indított Világhíres operák címmel a Kossuth Kiadó. A CD-melléklettel megjelenő 21 kötet közül Először a Bizet Carmenjéről szóló kiadvány látott napvilágot, majd a Verdi Traviatájáról szóló munka kerül az újságárusokhoz. A sorozatban Bizet és Verdi művei mellett Rossini, Mozart, Gounod, Donizetti, Bellini, Offenbach, Puccini, Leoncavallo operái szerepelnek, az utolsó kötet pedig a magyar kiadásban természetesen Erkel Bánk bánjának történetét dolgozza föl.

Világhíresek az előadók is, akiknek hangja a CD-mellékleteken megszólal, a sorozatot ugyanis például a milánói Scalában, a New York-i Metropolitanben vagy a Bécsi Állami Operaházban rögzített legendás felvételek "illusztrálják".Olyan énekesek előadásában hallhatja a közönség az operarészleteket, mint Maria Callas, Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Monserrat Caballé vagy Jelena Obrazcova, akik látványos díszletek nélkül is képesek kizárólag a hangjukkal, előadói stílusukkal megjeleníteni a szereplőket.

A sorozat köteteiből megtudható, hogy milyen történetekre épülnek fel a zenedrámák, rövid életrajz is található a szerzőkről, a CD-n szereplő felvételek keletkezéséről, az előadóművészekről, az opera tartalmáról és magyarországi vonatkozásairól. A leírásokat olyan illusztrációs anyaggal látták el, amelyek az első előadók alakját is felidézik. A műfaj barátainak és az operával még csak barátkozó közönségnek egyaránt szóló sorozat a barcelonai Editorial Sol 90 kiadványán alapul.