HáziPatika.com

Az enyhe agyvérzés is súlyos következménnyel járhat

Az enyhe agyvérzés is okozhat komoly, de rejtett károsodást, mint például a depresszió, látászavar, gondolkodási problémák. Egy új tanulmány eredményei azt sugallják: új módszertani irányvonalakra van szükség az enyhe agyvérzés kezelésére és karbantartására. "Semmilyen agyvérzés sem tekinthető enyhének" - állítja a tanulmány társszerzője, Annie Rochette, a Montreali Egyetem munkatársa.

Kétszáz agyvérzést szenvedett beteget kérdeztek ki az első rohamot követő hat héten belül. Közülük többen számoltak be álmatlanságról és lehangoltságról. 25 százalékuk klinikai tekintetben is depressziós tüneteket produkált. Jelentősen romlott az életminőségük szubjektív megítélése is. A kutatók szerint a terápia fontos részévé kellene tenni a depresszió tüneteinek enyhítését (kimerültség, étvágytalanság, koncentrációs zavar, alvásproblémák, öngyilkosság gondolata).

A résztvevők átlagéletkora 62 év volt, a súlyos agyvérzés pedig általában később, 65 év felett jelentkezik. 40 százalékuk még dolgozott a betegsége előtt, és aggódtak amiatt, hogy tudják-e folytatni munkájukat. A többiek attól féltek, hogy a családjukról nem tudnak majd gondoskodni, esetleg nem vezethetnek többet autót. Sokan rettegtek egy újabb agyvérzéstől, bizonytalannak mutatkoztak a jövővel kapcsolatban. "Akik már átestek a betegség enyhébb formáján, ötször nagyobb eséllyel kapják meg újra, mint mások - mondta el dr. Michael Hill, a Szív és Agyvérzés Alapítvány szóvivője. - A megfelelő kezelés segíthet megelőzni az újabb agyi érkatasztrófát."

Látásbeli és mentális elváltozásokat csak kevés résztvevőnél mutattak ki, ezek gyakran kevésbé látványosak, mint a mozgászavarok. A szerzők megjegyezték, hogy az enyhe agyvérzésen átesett betegek közel negyedét csak a sürgősségi osztályon kezelik, később nem veszi őket gondozásba foglalkozásterapeuta, neuropszichológus vagy logopédus. "A beteget a háziorvoshoz irányítják, de elmarad a megfelelő rehabilitáció " - mondta Annie Rochette.