HáziPatika.com

Miért véd az edzés a szívrohamtól?

A legújabb kutatások szerint heti három óra megerőltető edzés akár 22 százalékkal is csökkentheti a férfiak szívrohamra való hajlamát. A Harvard Közegészségügyi Egyetem tudósai szerint ez a jótékony hatás 38 százalékban annak köszönhető, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen javítja a jó, azaz a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin értékeket.

A szakértők 1239 férfi egészségügyi állapotát és testmozgási szokásait kísérték figyelemmel. A koleszterinszint rendszeres ellenőrzésén kívül gyulladásra és inzulinérzékenységre utaló biomarkereket is kerestek.

"Természetesen a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai sokkal inkább jellemzőek voltak a betegek csoportjára, mint a kontroll csoportra - ismertette az eredményt Andrea Chomistek, a kutatásban részt vevő egyik szakértő. - A nem végzetes kimenetelű szívrohamon átesett vagy koronáriás szívbetegségben elhunyt betegek szervezetében minden esetben kevesebb volt a jó koleszterin, és több a rossz (LDL), valamint nagyobb eséllyel szenvedtek magas vérnyomásban és cukorbetegségben, mint a kontroll csoport tagjai."