HáziPatika.com

Tanulmányozták a halálközeli élményt

Egy új kutatás szerint minden századik amerikai be tud számolni halálközeli élményről, mely megjelenhet testen kívüli élmény, halottakkal való találkozás, fényes alagút formájában is. Dean Mobbs a Cambridge-i Egyetemről, valamint Caroline Watt az Edinburghi Egyetemről arról írnak tanulmányukban, hogy a "közhiedelemmel ellentétben semmi paranormális nincs ezekben a jelenségekben. A halálközeli élmény tulajdonképpen amiatt következik be, hogy az agy normális funkciója traumás, illetve esetenként ártalmatlan események hatására is megváltozik". 

Mobbs és Watt megjegyzi, hogy a halálközeli élmény klasszikus tüneteinek egy részét olyan emberek élték át, akik igazából nem voltak halálos veszélyben. Ez arra utal, hogy már a halál közelségének érzete is épp elég zavaró és felkavaró ahhoz, hogy ilyen élményekhez vezessen.

"Az áldozat úgy érzi, hogy meghalt, pedig valójában a közelében sem jár. Balesetek és bizonyos betegségek esetében következik be a jelenség. Nem egészen világos, hogy miért jelentkezik, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az agy igyekszik értelmet adni a különös történéseknek" - véli Caroline Watt. Szerinte az emberek azért misztifikálják ennyire a halálközeli élményt, mert szeretnék azt hinni, hogy a lélek túléli a test halálát.