HáziPatika.com

Internetes közösségi oldal demenciában szenvedőknek

Az időskori elbutulástól szenvedők számára is könnyen kezelhető felhasználói felületű közösségi oldal, egyfajta "Facebook Light" kifejlesztésén dolgoznak a norvég szakemberek. A kutatási eredmények és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a társadalmi kapcsolatok fenntartása segítség a demenciával küzdő idősek számára, hogy hosszabb ideig megőrizhessék még jól működő agyi funkcióikat.

"Miért kellene kizárni az idős embereket a jövő első számú kommunikációs platformjának számító közösségi médiából?" - tette fel a kérdést Tona Oderud, a Sintef nevű független kutatási szervezet munkatársa. Egy több tudományág képviselőiből álló kutatócsoporttal most egy olyan internet-alapú kommunikációs alkalmazás kifejlesztésén dolgozik, amely elég egyszerű ahhoz, hogy az időskori elbutulástól szenvedők is könnyen boldoguljanak vele. A fejlesztés célja, hogy egyszerűbb és biztonságosabb mindennapi életet tegyen lehetővé az otthonokban élő idősek és szenilitással küzdő emberek, valamint a hozzátartozóik és a gondozóik számára, fokozottan ügyelve a személyi adatok védelmére.

A kutatók szerint a közösségi média fontos szerepet játszhat a társadalomban egyre nagyobb számban élő idősek életminőségének javításában, valamint a terapeuták és a gondozók tehermentesítésében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külvilággal való kapcsolattartás jótékony hatással van a memóriavesztéssel, nyelvi és mentális problémákkal együtt járó demenciával küzdő idősekre. "Már elvégeztünk néhány gyakorlati tesztet más internet-alapú rendszerek, például olyan digitális naplók és emlékkönyvek segítségével, amelyek személyes képeket, újságkivágásokat és interneten talált információkat tartalmaztak" - mondta a fejlesztő.

A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az idősek egyszerű, de állandó kapcsolattartása a rokonokkal és az otthonok dolgozóival javította mindenki biztonságérzetét. Emellett pedig csökkentette azt az időt, amelyet a gondozóknak az aggódó hozzátartozók felkeresésével kell tölteniük. A rendszer prototípusát jelenleg a dél-norvégiai Drammen városában tesztelik.