HáziPatika.com

Umberto Eco kijavította A rózsa nevét

A rózsa neve Umberto Eco első regénye volt, a világsikert az 1986-ban belőle forgatott filmnek is köszönhette. Csak a regény olasz nyelvű kiadásából hat és fél millió példány kelt el. A bolognai egyetem nyugalmazott szemiotika professzorának művét negyvenhét nyelvre fordították le.

"Harminc év alatt több hibát is észrevettem a könyvemben, ezeket javítottam ki" - mondta el Umberto Eco az olasz újságoknak, tagadva a feltételezést, hogy a mai tudatlan internetes generációnak írta volna át könyvét egyszerűbb nyelvezettel. "Nem írtam át az eredetit. Eltüntettem az ismétléseket, javítottam az elbeszélés ritmusán, pontosítottam a könyvtáros arcának leírását" - magyarázta Eco. Elárulta, harminc éven át szégyellte, hogy az 1980-ban megjelent könyv középkori latin növényleírásai között a cikóriát összekeverte a tökkel, és paprikát említett, amikor azt Európában még nem is ismerték.

Az új kiadásban a regény bőséges latin idézetei kommentárt kaptak. Eco elmondta, az amerikai fordítók hívták fel a figyelmét arra, hogy az olasz olvasókkal ellentétben az amerikaiak számára "a latin olyan, mintha magyar lenne, érthetetlen". Tanulságos volt ennyi idő után újraolvasnom saját regényemet, a többi művemet is javítani fogom - hangoztatta Eco.