HáziPatika.com

A párok közös emlékezete

A hatékony emlékezet kulcsfontosságú képesség a független élet megvalósításához. Az Iowa Állami Egyetem tanulmánya az elsők között derítette ki, hogy a társas kapcsolatok segítenek a memória kiterjesztésében. A középkorú párok esetében hatásos együttműködés azonban nem segít a 70 év felettieknek.

A kutatásból kiderült, hogy a házaspárok tagjai valóban segítenek egymásnak az emlékezésben. A stratégia hatékonysága azonban függ attól, hogy a partner emlékezete mennyire megbízható, ez pedig az életkorral változik. "A laboratóriumomban azt tapasztaltuk, hogy összességében az együttműködés általában sokat segít a legtöbb kognitív feladat során, de a memória szempontjából elég vegyes képet mutat - mondta Jennifer Margrett adjunktus, a kutatás vezetője. - Ha arra kérek valakit, hogy idézzen fel valamit, az elindít egy láncreakciót. Eszébe jut az egyik dolog, majd egy újabb és újabb. Ha ilyenkor közbevág a partnere, esetleg más útra tereli, az megzavarja az emlékezetét. Így előfordulhat, hogy sokkal jobban teljesített volna a társa nélkül, mint vele. A vizsgálat során a középkorú párok sokkal hatékonyabban töltötték ki egymás emlékezeti hiányosságait, mint az idősebbek. Vagyis ez utóbbi korosztály esetében a két fej nem feltétlenül több az egynél."

A kutatásban 14 iowai pár vett részt. Három pár esetében az átlagéletkor 35 év volt, ötnél 52 év, hatnál pedig 73 év. Mindegyiküknek emlékezettel kapcsolatos feladatokat kellett elvégeznie egy társasjáték segítségével. Videóra vették, ahogy játszottak, hogy megnézzék, mennyire igyekeznek segíteni egymásnak, illetve az együttműködés milyen hatással volt az emlékezetükre. A pároknál megfigyelték a leggyakoribb együttműködő viselkedésformákat. A jobban teljesítő párok szociálisabbak voltak, és jobban biztatták egymást.