HáziPatika.com

Csínján az antibiotikumokkal!

Az antibiotikumok meghosszabbíthatják az életet, de megölik azokat a baktériumokat is, melyek részt vesznek a betegségek leküzdésében. Már régóta zajlik a vita a használatukról, amit több tanulmány is kapcsolatba hoz több betegség kialakulásával. Ezúttal Martin Blaser mikrobiológus szakértő hangoztatta azt, hogy a "jó baktériumok" soha többé nem épülnek vissza rendesen egy antibiotikumos kúra után.

"Az antibiotikumok elpusztítják a célba vett baktériumok mellett azokat is, melyeket nem szeretnénk kiirtani - írta dr. Blaser a Nature című folyóirat cikkében. - A hasznos baktériumflórában beállt hosszú távú változások még fokozhatják is a fertőzésekre és betegségekre való fogékonyságot. Az antibiotikumok túlzott alkalmazása táptalajul szolgálhat az elhízás, az 1-es típusú cukorbaj, a gyulladásos bélbetegségek, az allergia és az asztma kialakulásához, ezek előfordulása sok helyen duplájára emelkedett."

Nagy-Britannia országos tiszti főorvosa, Sir Liam Donaldson két évvel ezelőtt kampányt indított a megfázásos, influenzás és torokfájásos tünetekre adagolt antibiotikumok csökkentése érdekében. Évente mintegy 10 millió embernek írják fel ezeket az erős gyógyszereket, holott az e betegségeket okozó vírusok nemigen reagálnak rájuk.

Nemrég végzett kutatások kimutatták, hogy egyetlen kúra amoxicillin elpusztíthatja a H.pylori baktériumok 20-50 százalékát, így pedig növekszik a nyelőcsőrákos esetek száma. Dán kutatók munkájából kiderült, hogy a penicillinszármazékokkal kezelt gyermekeknél sokkal gyakoribb az irritábilis bél szindróma és a Crohn-betegség.