HáziPatika.com

Nem potolható a diétázó nők elvesztett csonttömege

Azok a nők, akik a változókort követően lefogynak, a csonttömegük egy részét is elveszíthetik, és a visszahízással nem kapják vissza. Egy kisebb, felderítő jellegű tanulmány 23 túlsúlyos nőt vizsgált, akik már átestek a menopauzán, és nem kaptak hormonpótlást, sem olyan gyógyszereket, melyek befolyásolják a csontanyagcserét.


A változókort követően erősen megnövekszik a nőknél a csontritkulás kialakulásának veszélye. A vizsgált nők rendszeres állóképesség-fejlesztő edzésen vettek részt, hogy ezzel segítsék fogyásukat. Ezután egy éven át követték nyomon őket. A tanulmány kezdetén, illetve 18 hónappal később megmérték a csontsűrűségüket. Csaknem 40 százalékuknál mutatták ki már induláskor a csontritkulást, átlagosan 4 kilogrammot adtak le zsírfeleslegükből, az edzésprogramot követő egy éven belül pedig átlagosan 3 kilogrammot híztak vissza, szinte teljes egészében zsírrétegként.

A hat hónap során veszítettek a deréktáji gerincszakasz és a csípőcsontok sűrűségéből, és a visszahízást követően sem tért vissza az elveszített csonttömeg. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a csonttömeg-vesztést esetleg megakadályozhatták volna, megfelelő jellegű testmozgással, mint például az erőnléti edzés (a kardioedzések nem járulnak hozzá a csontépítéshez). Arra is gondoltak, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek némelyikénél megfigyelhető csontritkulás oka részben az ismételt fogyókúrás-visszahízós ciklusváltás is lehet.

Animáció: HáziPatika.com