HáziPatika.com
Baktériumölő koriander
A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/services/news/?nid=37275
A korianderolaj élelmiszer-ipari adalékként történő széleskörű alkalmazásával megakadályozható, sőt akár gyógyítható lenne számos élelmiszer-eredetű megbetegedés, például a szalmonella vagy az ételmérgezés - állítják a portugál Beira Interior Egyetem kutatói egy most megjelent tanulmányban. Tizenkét baktériumtörzsön tesztelték a korianderolaj antibakteriális hatását, közöttük volt például a szalmonellabaktérium, a számos ételmérgezésért felelős Bacillus cereus, az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus.
Az eredmények azt mutatják, hogy 1,6 százaléknyi vagy még annál is kevesebb korianderolajat tartalmazó oldat hatására a vizsgált baktériumtörzsek mindegyikénél lassult a szaporodás, sőt a többségük teljesen elpusztult. A kutatók azt feltételezik, hogy a korianderolaj a baktériumsejtek membránját károsítja, ennek eredményeként leállnak a baktériumsejt alapvető funkciói.
A kutatók szerint a korianderolaj alkalmazása áttörést jelenthet az élelmiszeriparban és a gyógyászat területén, akár antibiotikumok természetes alternatívájaként is. Alkalmazásával számos élelmiszer-eredetű betegség megelőzhető és kezelhető lenne.
A koriander ősidők óta használt gyógy- és fűszernövény, a Földközi-tenger vidékéről származik, ott ma is elterjedten használják. A magjából sajtolt gyógyhatású illóolajat régóta alkalmazzák emésztési problémák és gombás fertőzések kezelésére, a béltraktusban jelentkező
fájdalom vagy görcsök csillapítására, felfúvódás, valamint hányinger enyhítésére.
Forrás: | Megjelent: |
---|
origo.hu | 2011.08.30 00:02:00 |
Az 50plusz.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét,
ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el
a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Copyright © 2007-2022 HáziPatika.com Kft. info@50plusz.hu