HáziPatika.com

Néha tapintsa meg a saját pulzusát, ha kedves az élete!

Egy új vizsgálat szerint érdemes néha kitapintani a pulzusunkat, mivel ezzel egyszerűen felismerhetjük a leggyakoribb szívritmuszavart, a szabálytalan szívműködéssel járó pitvari fibrillációt. Életveszélyes állapotot előzhetünk meg.

Szívünk minden része ritmusosan összehúzódva látja el szervezetünket vérrel, illetve általa oxigénnel. Betegségek következtében a szív felső része, a pitvar abbahagyja a rendszeres, szabályos összehúzódást, és remegni, fibrillálni kezd. Ennek következménye, hogy a pitvarban keletkező, igen szapora elektromos tevékenységnek csak egy része vezetődik át a szívkamrára, ezért a csuklón tapintható pulzus is egyenetlenné, szabálytalanná válik.

Az időszakos pitvarremegés sokszor nem okoz egyéb panaszt, legfeljebb némiképp csökken a szív teljesítménye, ám esetleges szövődményei miatt mégis életveszélyes lehet. A fibrilláló szívpitvarban a ritmusos összehúzódások nélkül a vér alig áramlik, véralvadék keletkezhet, amely elszabadulva életfontosságú szervek, elsősorban az agy ereiben akadhat el. Ez agyi katasztrófát eredményez.


David Conen és nemzetközi munkacsoportja azt vizsgálta, hogyan alakultak az életkilátásai átlagosan 53 éves nőknek, ha egyszerre pitvarregemegésük támadt. A vizsgálati adatok a Nők Egészsége Tanulmány anyagából származtak, melyben 34 722 résztvevő sorsát követték 1993 és 2010 között.

A pitvarfibrilláció korábban panaszmentes személyek körében többszörösére növelte a halál kockázatát, döntően a szív- és érrendszeri halálozásét. Ilyen helyzetben a legnagyobb veszély az agyi katasztrófa: nagy nemzetközi statisztikák szerint a fibrilláció ötszörösére növeli a kockázatát. Az agyi katasztrófa a halál mind gyakoribb oka, de túlélés esetén is tartós rokkantságot okozhat.

Mivel a szívritmuszavart gyanúját a pulzus megtapintásával mindenki megérezheti, érdemes néha ellenőrizni és szabálytalanság esetén orvoshoz fordulni. Ahogy Roger Moore, a népszerű színész saját tapasztalata alapján fogalmazott: néha mindenki tapintsa meg a pulzusát, mert az életet menthet.