HáziPatika.com

Rekonstruálják Andrej Rubljov arcvonásait

A leghíresebb orosz ikonfestőről egyetlen portré sem maradt fenn, "illusztrációként" általában Andrej Tarkovszkij Rubljovról 1966-ban forgatott filmjének képsorai szolgálnak, amelyben a művészt Anatolij Szolonyicin színész személyesítette meg - olvasható az orosz kulturális tévécsatorna honlapján.

Az Andronyikov-kolostor restaurálásakor fedezték fel a Megváltó-templomban két szerzetes földi maradványait. A csontvázakat antropológusok, igazságügyi orvosszakértők vizsgálták, de bevontak a temetkezés vizsgálatába történészeket, művészettörténészeket és építészeket is. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy nagy valószínűséggel valóban Andrej Rubljovnak és mesterének, Danyiil Csornijnak a földi maradványairól van szó, a csontokban a korabeli festékek alkotóelemeit, a cink- és ólom nyomait fedezték fel.

Az arcrekonstrukciót a moszkvai orvosi igazságügyi intézet vezető szakembere, Szergej Nyikityin készíti. A szakértő a Jekatyerinburg mellett talált csontmaradványok alapján rekonstruálta 1994-ben az utolsó orosz cárnak, II. Miklósnak (1868-1918) és családtagjainak arcvonásait, ahogy más történelmi személyiségekét is "életre keltett". Andrej Rubljov arcrekonstrukcióján hét éve dolgozik. Elmondta, hogy igen jó állapotban maradt fenn az ikonfestő koponyája, ezért a feladat viszonylag egyszerű. Az arcizmok a koponyacsontok felszíni szerkezete alapján rekonstruálhatóak: minél érdesebb, fejlettebb a csont izomtapadási felszíne, annál vastagabbak a rajta eredő illetve tapadó izmok.

Az izmok közül elsőként a nyakizmokat, majd a rágóizmokat mintázzák meg. Ezt követi a mimikai izmok rekonstrukciója, amelyek pontos megmintázása azért lényeges, mert irányuk, méretük és lefutásuk határozza meg a száj, illetve az áll formáját. Az izmok felépítését a "szobrászati" fázis követi, amelynek során az arc formáit "harmonizálják", majd a lágyrészeket "bőrrel" borítják be. Az arcrekonstrukció még nem készült el teljesen, de a kibontakozó arcvonások megdöbbentő módon hasonlítanak Anatolij Szolonyicin által a Tarkovszkij-filmben életre keltett Rubljovra.