HáziPatika.com

Súlyt emelve könnyebb leszhokni a dohányzásról

A súlyemelés segítségével a dohányosok elhízás nélkül mondhatnak le káros szenvedélyükről. Egy friss kutatás adatai szerint a cigaretta utáni sóvárgást és az elvonási tünetek súlyosságát csökkenti. A dohányzás több ezer emberrel végez naponta, és bár a legtöbben megpróbálnak leszokni, alig öt százalékuknak sikerül. "A súlyzókkal végzett erőnléti edzések azonban közel kétszeresére növelhetik a siker valószínűségét" - mondta Joseph Ciccolo, a Miriam Egészségügyi Viselkedéstudományi és Megelőzési Központ pszichológusa.

A vizsgálatok során Ciccolo és kollégái huszonöt dohányost vizsgáltak meg, 18 és 65 év közöttieket, akik legalább napi öt cigarettát szívtak el a kutatást megelőző évben. A résztvevők a csoportokra osztást megelőző nyolc héten tanácsadáson vettek részt, és nikotintapaszokkal enyhítették az elvonási tüneteiket. A véletlenszerűen beosztott két csoport egyik felének 12 héten keresztül heti 10 alkalmas erőnléti edzésen kellett részt vennie, az edzések intenzitását háromhetente emelték. A kontrollcsoportban lévőknek hetente kétszer levetítettek egy videóanyagot az egészséges élet előnyeiről.

A 12 hetes kísérlet végére a súlyemelő csoportban lévők 16 százaléka sikerrel szokott le a dohányzásról és sokan veszítettek is testsúlyukból. A másik csoportban lévők közül csak 8 százaléknak sikerült a leszokás, és sokan híztak is a cigaretta hiánya miatt. Három hónappal később a súlyemelő csoport 15 százaléka még mindig sikerrel tartotta magát a dohánymentes életmódhoz, míg ugyanez az arány a másik csoportban csak 8 százalék volt.