HáziPatika.com

A fogyókúrázók sem élnek tovább

A legújabb kutatások szerint a fogyókúrázás és a súlyvesztés nem hosszabbítja meg az idősebb túlsúlyos felnőttek életét. Ugyanakkor a fogyás természetesen nem is károsítja az idősebbek egészségi állapotát, holott néhány korábbi kutatás erre engedett következtetni - írják a kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című egészségügyi szaklapban.

"Sokan azt hiszik, hogy a súlyvesztés idősek esetében mindenképp rosszat jelent - mondta Stephen Kritchevsky, a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársa. - Túlsúlyosak és kórosan elhízottak esetében azonban a fogyás minden esetben javítja a vérnyomás- és koleszterinértékeket, valamint a cukorbetegek állapotán is sokat lendíthet, ezért nincs teljes egyetértés abban, hogy mennyire használ az időseknek, ha lefogynak."

Stephen Kritchevsky és kollegái 600, túlsúllyal és magas vérnyomással küzdő idősebb önkéntes esetében vizsgálták meg a diéta és a súlyvesztés egészségügyi hatásait. Két csoportra osztották őket: az egyik csoport előre összeállított fogyókúrás étrendet követett, a többiek pedig továbbra is korábbi szokásaik szerint étkeztek. A fogyókúrás csoport tagjai átlagosan 4,5 kilogrammot vesztettek súlyukból, a másik csoport tagjai pedig fél-, egy kilogrammot (a sószegény étrendnek köszönhetően).

Tizenkét évvel később felkutatták az eredeti felmérésben részt vetteket, hogy kiderüljön, milyen hatása van a súlyvesztésnek a várható élettartam alakulására. Az eredmények szerint mindkét csoportból körülbelül 50-en hunytak el az eltelt időben, ezért úgy tűnik, a súlyvesztés egyáltalán nincs hatással az életkilátásokra, bár a férfiakat és a nőket külön vizsgálva a tudósok arra jutottak, hogy a fogyókúrázóknak némileg kisebb az esélyük a korai halálra, mint azoknak, akik egyáltalán nem adtak le a súlyukból. "Az biztos, hogy a fogyókúra még idősebb korban sem árthat, különösen kórosan elhízott felnőttek esetében" - szögezte le Stephen Kritchevsky.