HáziPatika.com

Csak az ember agya megy össze öregkorára

Idős korban az agy súlya csökken, és nyolcvanéves korra akár már 15 százalékkal is könnyebb lehet, mint eredetileg. Azoknál pedig, akik valamilyen korral járó demenciában, például Alzheimer-kórban szenvednek, ez az arány még nagyobb is lehet. Egyedül az emberi agyra jellemző, hogy mérete a kor előre haladtával csökken - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból. Még közeli rokonainknál, a csimpánzoknál sem találkozunk ezzel a jelenséggel. Ennek egyik oka az lehet, hogy az emberek tovább élnek.

Az agy súlyának csökkenése mögött a neuronok szerkezetének gyengülése áll. A lassú szerkezetbeli romlás következtében csökken az agy gondolkodásra és emlékezésre való képessége. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az agy bizonyos részei nagyobb mértékben károsodnak. Ilyen például a magasabb szintű gondolkodásért felelős cerebrális cortex. Jóval inkább összemegy idős korra, mint a kisagy, amely a motoros mozgást irányítja.

A kutatók több mint nyolcvan egészséges, 22 és 88 év közötti emberi agyat hasonlítottak össze ugyanannyi számú csimpánzéval, és megfigyelték, hogy utóbbiaknál nem jelentkezett méretbeli csökkenés az agyban. Vagyis a jelenség hátterében az az 5-8 millió évnyi evolúciós fejlődés állhat, amely elválasztja az embereket a csimpánzoktól.