HáziPatika.com

Szent virág a szegedi füvészkertben

Virágzik a buddhisták szent növénye, az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében; az intézmény ebből az alkalomból Lótusz napokat is szervez minden évben, amikor a látogatók nemcsak a csodaszép növényt ismerhetik meg, hanem számos művészeti és kulturális program is várja őket.

Az indiai lótuszok a füvészkert büszkeségei, Közép-Európában legnagyobb állományuk itt látható - mondta Németh Anikó, az intézmény igazgatóhelyettese. A picinyke tavon a növény több száz, hatalmas rózsaszín virága nyílik, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa vagy darázsfészek formájú terméscsoportok is. Kedvező időjárás esetén a látogatók egészen szeptember elejéig csodálhatják a színpompás virágokat.

Az indiai lótusz állomány csaknem egyidős a 89 éves botanikuskerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel a földeáki kastély kertjéből kerültek Szegedre. A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva eszik, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.