HáziPatika.com

Visszanyerte látását ötvenöt év után

Úttörő jelentőségű retina-visszaillesztési műtétet hajtottak végre egy fél szemére vak férfin. Az 1950-es években, mindössze nyolcévesen veszítette el jobb szeme világát egy becsapódó kődarab miatt. Tavaly aztán a sérült szemében érzett állandó fájdalom és vörösség miatt felkereste a New York-i szem-, fül- és gégekórházat.

A 63 esztendős férfinál zöld hályogot és magas szemnyomást diagnosztizáltak. A szemnyomás orvoslása, valamint a hályog úgynevezett monoklonális antitest terápiás kezelését követően a beteg azt vette észre, hogy újra érzékeli a fényeket a jobb szemével. A sikeren felbátorodva az orvosok felajánlották neki a retina-visszaillesztési műtét lehetőségét. A sebészeti beavatkozást követően a páciens olyannyira visszanyerte a látását, hogy több mint ötméteres távolságból is le tudta olvasni az ujjakkal mutogatott számokat.

Amikor a retina ilyen hosszú ideig le van válva, akkor gyakran olyan degeneratív változások következnek be, amelyek lehetetlenné teszik a látás helyreállítását. "Legjobb tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy egy hosszan tartó traumás retinaleválásban szenvedő páciens visszanyerte látását - mondta Olusola Olawoye, a kórház munkatársa. - Ez nemcsak az ő szempontjából óriási eredmény, hanem komoly jelentősége van a hasonló problémákkal küzdő betegekre nézve is."

Animáció: HáziPatika.com